Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 14 (2023) » Τεύχος No.1 » Διάρκεια ύπνου και παιδική παχυσαρκία. H συσχέτιση με τις συνήθειες του τρόπου ζωής

Διάρκεια ύπνου και παιδική παχυσαρκία. H συσχέτιση με τις συνήθειες του τρόπου ζωής

Κωνσταντίνα Μορογιάννη1Αικατερίνη Κανελλοπούλου1, Δημοσθένης B. Παναγιωτάκος1,2

  1. Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
  2. Faculty of Health, University of Canberra, ACT, Australia

Σελίδες: 56-66

Περίληψη

Σκοπός: Τις τελευταίες δεκαετίες το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Παράλληλα, η ανεπάρκεια του ύπνου στα παιδιά και τους εφήβους παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά. Πληθώρα μελετών έχουν αναδείξει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του επιπέδου σωματικού βάρους. Έτσι, σκοπό της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η ανασκόπηση των τελευταίων δεδομένων αναφορικά με τους πιθανούς μηχανισμούς (βιολογικούς και συμπεριφορικούς) που εμπλέκονται στη σχέση μεταξύ ύπνου και παιδικής παχυσαρκίας.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση μελετών δημοσιευμένων μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Ιανουαρίου 2020. Διερευνήθηκε η βάση δεδομένων PubMed, με χρήση διαφορετικών συνδυασμών λέξεων κλειδιά. Μόνο οι μελέτες που αφορούσαν παιδιά σχολικής ηλικίας (6-18 ετών) συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν 23 μελέτες. Όλα τα δεδομένα έδειξαν μία θετική σχέση μεταξύ της χαμηλής διάρκειας ύπνου και της λιγότερο ποιοτικής διατροφής. Η έλλειψη ύπνου φάνηκε να συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες παρουσίας υπερβαρότητας/παχυσαρκίας της τάξεως του 21% με 58%. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση οθονών σχετίζεται με χαμηλότερη διάρκεια ύπνου. Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, τόσο η υπερβολική όσο και η περιορισμένη διάρκεια ύπνου φάνηκε να επηρεάζουν αρνητικά τον δραστήριο τρόπο
ζωής.

Συμπεράσματα: Βάσει των ευρημάτων της παρούσας μελέτης, ο ύπνος αλληλεπιδρά με πολλές παραμέτρους της ζωής ενός παιδιού και φαίνεται να συμβάλει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Η επάρκεια του ύπνου θα πρέπει να αποτελεί στόχο των μελλοντικών παρεμβάσεων για τη διαχείριση του σωματικού βάρους των παιδιών.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf