Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 1 (2010) » Τεύχος No.2 » Διατροφικά πρότυπα και σακχαρώδης διαβήτης

Διατροφικά πρότυπα και σακχαρώδης διαβήτης

Ευαγγελία Ντζιου1, Χριστίνα Μ. Καστορίνη1, Δημοσθένης Β. Παναγιωτάκος1

  1. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα

Σελίδες: 78-86

Περίληψη

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια σοβαρή, μη μεταδοτική ασθένεια, ο επιπολασμός της οποίας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του διαβήτη. Tα αποτελέσματα προοπτικών μελετών, μελετών ασθενών-μαρτύρων, συγχρονικών μελετών, καθώς και κλινικών δοκιμών, υποδεικνύουν ότι η τήρηση ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, δηλαδή ενός προτύπου που αποτελείται από αυξημένη πρόσληψη τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, ψάρια, καθώς επίσης από χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη περιεκτικότητα σε λιπαρά, παρέχει σημαντική προστασία όσον αφορά στην εξέλιξη της νόσου.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf