Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 10 (2018) » Τεύχος Νο.2 » Διατροφικές συνήθειες παιδιών και οικογενειακή δομή: Μια επιδημιολογική μελέτη σε 1728 παιδιά και τις οικογένειές τους απο την Ελλάδα

Διατροφικές συνήθειες παιδιών και οικογενειακή δομή: Μια επιδημιολογική μελέτη σε 1728 παιδιά και τις οικογένειές τους απο την Ελλάδα

Ευαγγελία Δαμίγου1, Βενετία Νοταρά1,2, Μαριαλένα Κορδόνη1, Άννα Βελεντζά1, Μαγδαληνή Μεσημέρη1, Γεώργιος Αντωνογεώργος1, Χρήστος Πράπας2, Ελένη Κωνσταντίνου2, Πελαγία Σουλτάρου2, Andrea Paola Rojas-Gil3, Αικατερίνη Ν. Κορνηλάκη4, Δημοσθένης B. Παναγιωτάκος1
1 Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
2 Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
3 Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη
4 Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σελίδες: 26-39

Περίληψη

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της πιθανήςεπίδρασης των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και των εφήβων στη σχολική τους επίδοση. Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση μέσω των επιστημονικών βάσεων PubMed, ScienceDirect, Scopus και ERIC για τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2006 έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Συνολικά συμπερι-λήφθησαν στην ανασκόπηση 30 δημοσιευμένα άρθρα. Αποτελέσματα: Στην πλειονότητα των ερευνών εξετάζονται οι επιπτώσεις των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών στη σχολική επίδοση των μαθητών και οι θετικές επιδράσεις από τη συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, φαίνεται να αυξάνεται το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από τη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα σε γενικότερα διατροφικά πρότυπα που ακολουθούν τα παιδιά και οι έφηβοι και στη σχολική τους επίδοση. Συμπερά-σματα: Οι μαθητές που έχουν υιοθετήσει υγιεινά διατροφικά πρότυπα, υγιεινές διατροφικές επιλογές καισυμπεριφορές, όπως συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών και γαλακτοκομικών, και απέχουν από τη συστηματική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και αναψυκτικών, εμφανίζονται να έχουν καλύτερη σχολική επίδοση. Hellenic J Nutr Diet 2018, 5(1):26-39

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf