Σκοπός: H διερεύνηση της συσχέτισης των γνώσεων διατροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς των προ-εφήβων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Υλικό-Μέθοδοι: 615 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας συμμετείχαν στη μελέτη τα σχολικά έτη 2014-2015 και 2015-2016. Συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικά στοιχεία (ύψος, βάρος ΒΜΙ z-score, περιφέρεια μέσης), η συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, ενώ δημιουργήθηκε ένα σκορ που μετρούσε τις διατροφικές γνώσεις βασισμένο στις γνώσεις για τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics 24.0 (έλεγχος χι-τετράγωνο, πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση).
Αποτελέσματα: Οι γνώσεις διατροφής συσχετίσθηκαν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό με την κατανάλωση αναψυκτικών (p <0.001), σοκολατοειδών/κρουασάν/μπισκότων (p = 0.01) και πατατάκια/γαριδάκια (p = 0.034) στο συνολικό δείγμα. Συσχετίστηκαν ακόμη αρνητικά σε σημαντικό βαθμό με την κατανάλωση έτοιμων χυμών (p = 0.003), σοκολατοειδών/κρουασάν/μπισκότων (p <0.001) και σνακς όπως τα πατατάκια/γαριδάκια (p = 0.02) στα αγόρια. Αντιθέτως στα κορίτσια, δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ των γνώσεων διατροφής και της διατροφικής συμπεριφοράς. Συνολικά, οι προ-έφηβοι είχαν μέτριο επίπεδο διατροφικών γνώσεων (ποσοστό σωστών απαντήσεων 58%). Η σχετική πιθανότητα (O.R.) για την επίτευξη υψηλότερου σκορ γνώσεων διατροφής βρέθηκε μειωμένη σε σχέση με την κατάταξη του σωματικού βάρους (O.R.: 0.45, 95% C.I.: 0.27-0.74, p = 0.002) και στα δύο φύλα.
Συμπεράσματα: Tα παιδιά με φυσιολογικό σωματικό βάρος τείνουν να έχουν καλύτερες διατροφικές γνώσεις λόγω υγιεινότερης διατροφικής συμπεριφοράς σε σχέση με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Hellenic J Nutr Diet 2020, 12(1-2):3-13