Αλεξάνδρα Γεωργίου 1, Μερόπη Κοντογιάννη 1
- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Σελίδες: 45-58
Σκοπός: Η παρούσα ανασκόπηση στοχεύει, πρωτίστως, στην αναγνώριση διαφόρων εργαλείων ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου και διατροφικής αξιολόγησης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν στην κλινική πράξη σε κιρρωτικούς ασθενείς, δεδομένης της έλλειψης ευρέως αναγνωρισμένων εργαλείων για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Δευτερευόντως, η ανασκόπηση αποσκοπεί στην εκτίμηση του επιπολασμού της δυσθρεψίας στους κιρρωτικούς ασθενείς με βάση την ισχύουσα βιβλιογραφία. Υλικό/Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μια εκτενής ανασκόπηση των επιστημονικών βάσεων Scopus και Pubmed έως τον Απρίλιο 2018 με λέξεις-κλειδιά τους αγγλικούς όρους “nutritional/dietary” σε συνδυασμό με “screening/ assessment” και “tool/index/questionnaire”. Από το σύνολο αυτών, επιλέχθηκαν 39 άρθρα σχετικά με εργαλεία ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου και διατροφικής αξιολόγησης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αναζήτηση άρθρων με λέξεις-κλειδιά το όνομα του εκάστοτε ερωτηματολογίου σε συνδυασμό με “cirrhosis/cirrhotic/liver disease. Από το σύνολο αυτών, η τελική επιλογή συμπεριελάμβανε 42 σχετικά άρθρα. Αποτελέσματα και Συμπεράσματα. Αναγνωρίστηκαν 19 εργαλεία ανίχνευσης διατροφικού κινδύνου μη ειδικά για κιρρωτικούς και 2 ειδικά για κιρρωτικούς. Από τα μη ειδικά, μόνο 4 έχουν χρησιμοποιηθεί σε μελέτες σε κιρρωτικούς. Αντίστοιχα, εντοπίστηκαν 8 εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης για νοσηλευόμενους και γηριατρικούς ασθενείς και 1 για κιρρωτικούς. Από τα μη ειδικά, 5 έχουν εφαρμοστεί σε μελέτες σε κιρρωτικούς. Αναλόγως το εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί, σε διατροφικό κίνδυνο αναγνωρίστηκε το 33,4-76,7% των ασθενών αρχικού σταδίου κίρρωσης, ενώ τα ποσοστά ανέρχονται σε 49,8-100% των
ασθενών σε προχωρημένο στάδιο νόσου. Ο επιπολασμός δυσθρεψίας ποικίλει εξαιρετικά αναλόγως του σταδίου και της αιτιολογίας της νόσου (0-100%). Hellenic J Nutr Diet 2018, 5(2):45-58