Στέφανος Τυροβολάς1, Δημοσθένης Β. Παναγιωτάκος1
1. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
Σελίδες: 67-72
Τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης παρουσιάζει έντονο ρυθμό αύξησης παγκοσμίως, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται φανερή η τάση σε επίπεδο πληθυσμού για στροφή στην υιοθέτηση διατροφικών προτύπων «δυτικού τύπου». Ο σημαντικός ρόλος της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη των χρονίων νοσημάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και του προσδόκιμου επιβίωσης, έχει ήδη αποτιμηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Παρόλ’ αυτά, η επίδραση των διατροφικών πρακτικών-υπηρεσιών από τους διαιτολόγους στην υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ελάχιστα διερευνηθεί. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να διερευνήσει τόσο τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία των Ελλήνων ηλικιωμένων νησιωτών όσο και την επίδραση των διατροφικών υπηρεσιών σε αυτές.
Yλικό-Μέθοδος: Σύνοψη μελετώνπου πραγματοποιήθηκαν σε ηλικιωμένους των ελληνικών νησιών (MEDIS).
Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, παχυσαρκία, υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης) φάνηκε να είναι αυξημένος στους ηλικιωμένους της μελέτης, ενώ ο βαθμός υιοθέτησης στο υγιεινό πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής ήταν μέτριος. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η παρουσία των διαιτολόγων στα ελληνικά νησιά, που φάνηκε να συσχετίζεται με υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες καθώς και με μικρότερη παρουσία καρδιαγγειακών παραγόντων.
Συμπέρασμα: Οι νησιώτες ηλικιωμένοι που μας δίδαξαν τη Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να απομακρύνονται από αυτή. Η ενίσχυση των διατροφικών υπηρεσιών στη δημόσια υγεία συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ευαίσθητης ομάδας των ηλικιωμένων. Οι διαιτολόγοι σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επιστήμονες υγείας μπορούν να προωθήσουν τη διατροφική εκπαίδευση τόσο σε ατομικό επίπεδο συμβουλευτικής όσο και σε επίπεδο κοινότητας.