Δημήτρης Κουτουκίδης1,2, Λυδία Τσιριγώτη1,2, Sibylle Adam1, Joakim Westenhoefer1
- Faculty of Life Sciences, HAW Hamburg University of Applied Sciences,
- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
Σελίδες: 51-59
Σκοπός: Οι προθέσεις για περιορισμό της διαιτητικής πρόσληψης (restrained eating) δεν έχουν καθοριστεί πλήρως. Στην παρούσα έρευνα έγινε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι προθέσεις αυτές καθώς και η ενδεχόμενη ύπαρξη διαφοράς τους μεταξύ των δύο φυλών.
Υλικό-Μέθοδος: Ερωτηματολόγια σχετικά με τις προθέσεις για περιορισμό της διαιτητικής πρόσληψης συμπληρώθηκαν από δείγμα 328 ανδρών (43,9%) και γυναικών (53,1%), ηλικίας 18–85 ετών. Για τη διερεύνηση των ποικίλων διατροφικών προθέσεων υπολογίστηκαν οι
αντίστοιχες σχετικές συχνότητες στο σύνολο του δείγματος. Με βάση το κριτήριο x2 υπολογίστηκε το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας για τις διαφορές στις προθέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Αποτελέσματα: Οι προθέσεις να σταματήσουν την πρόσληψη τροφής στο σημείο κορεσμού, να αποφεύγουν το έτοιμο φαγητό, τα snacks καθώς και φαγητά με πλούσιο θερμιδικό περιεχόμενο, να απολαμβάνουν μια ποικιλία τροφών, να είναι προσεχτικοί με την ποσότητα της διαιτητικής πρόσληψης, να καταναλώνουν μόνο μικρές ποσότητες παχυντικών τροφίμων, να προτιμούν προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, να έχουντακτικά γεύματα με άλλους και να απολαμβάνουν το φαγητό ήταν πιο συχνές και επιτυχείς. Οι τάσεις για δίαιτα και υπερβολικής πρόσληψης τροφής ήταν σπάνιες, ενώ οι γυναίκες έδιναν περισσότερη προσοχή από τους άνδρες στη διαιτητική τους συμπεριφορά.
Συμπέρασμα: Η πρόθεση για ελαστικό έλεγχο της διαιτητικής πρόσληψης ήταν επικρατέστερη στο σύνολο του δείγματος από αυτήν για αυστηρό. Περισσότερες γυναίκες από άνδρες είχαν την τάση να περιορίζουν την πρόσληψη τροφής.