Ζαχαρούλα Μπούμπαρη1, Αντωνία-Λήδα Ματάλα 1
- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
Σελίδες: 3-12
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη διερευνά τις εμπειρίες, τις στάσεις και τις πρακτικές των επαγγελματιών της άσκησης που εργάζονται σε γυμναστήρια και είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και της Αθλητικής Επιστήμης, σχετικά με τον έλεγχο σωματικού βάρους.
Μεθοδολογία: Με τη χρήση της ποιοτικής μεθόδου έρευνας και μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων, κατεγράφησαν οι μαρτυρίες δέκα επαγγελματιών της άσκησης (5 ανδρών – 5 γυναικών) σχετικά με τις εμπειρίες και τις πρακτικές τους σε θέματα ελέγχου βάρους καθώς και σχετικά με τις τρέχουσες διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής. Στη συνέχεια ακολούθησε απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων και επεξεργασία των δεδομένων με τις αρχές της ανάλυσης περιεχομένου.
Αποτελέσματα: Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο έλεγχος του σωματικού βάρους, αν και δεν απασχόλησε την πλειονότητα των συμμετεχόντων, για ορισμένους στάθηκε πραγματική πρόκληση την οποία αντιμετώπισαν κάποιες φορές, υιοθετώντας ανορθόδοξες τακτικές. Οι τρέχουσες διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων εμφανίζουν μεγάλο βαθμό ομοιομορφίας και είναι εναρμονισμένες με ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής το οποίο χαρακτηρίζεται από τη λήψη 4-5 γευμάτων ημερησίως, έμφαση στη μαγειρική προετοιμασία του φαγητού και χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στην κατανάλωση κρέατος, για την οποία, δηλώθηκαν εξίσου τόσο πολύ τακτική όσο και περιστασιακή κατανάλωση. Οι επαγγελματίες της άσκησης αναφέρθηκαν σε ποικίλες πρακτικές τις οποίες εφαρμόζουν προκειμένου για την πρόληψη ή εξισορρόπηση των διατροφικών παρεκτροπών και οι οποίες περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό των γευμάτων, το μαγείρεμα στο σπίτι και την εισαγωγή μιας ημέρας «ελεύθερης» θερμίδων εβδομαδιαία. Τέλος, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής και άλλων σκευασμάτων τόσο κατά το παρελθόν όσο και στο παρόν.
Συμπέρασμα: Οι συμμετέχοντες της έρευνας, έχουν υιοθετήσει πολλές διατροφικές συνήθειες με θετικό πρόσημο για την υγεία ενώ παράλληλα, έχουν αποφύγει ανθυγιεινές συνήθειες.