Αλεξάνδρα Φωσκόλου και Αντωνία Ματάλα
- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Σελίδες: 86-90
Σκοπός: Η εργασία στοιχειοθετεί την παρασκευή εδεσμάτων τα οποία περιέχουν αίμα χοίρου ή άλλων θηλαστικών ζώων στο νησί της Τήνου και διερευνά τις πολιτισμικές παραμέτρους της πρακτικής αυτής, εντάσσοντας το υλικό της στον ευρύτερο Αιγαιοπελαγίτικο και Ευρωπαϊκό χώρο. Μέθοδος: Στοιχεία αντλήθηκαν από προφορικές μαρτυρίες που κατεγράφησαν στο πεδίο μέσω συνεντεύξεων με μόνιμους κατοίκους, μελετητές της ιστορίας και επαγγελματίες της Τήνου, καθώς και παρατηρήσεων στο πεδίο. Αποτελέσματα: Το αίμα του χοίρου χρησιμοποιείτο για παρασκευές φαγητών στα πλαίσια των παραδοσιακών χοιροσφάγιων και της αξιοποίησης του περιορισμένου ζωικού κεφαλαίου που διέθεταν οι Τήνιοι. Στοιχεία κατεγράφησαν για τρία διαφορετικά παραδοσιακά εδέσματα από αίμα χοίρου: το λουκάνικο (αλλαντικό προϊόν), τη μορταδέλλα (γλυκό επιδόρπιο) και το τηγανητό αίμα. Οι επιρροές που δέχθηκε η Τήνος κατά την Ενετική κατοχή και η επικράτηση του καθολικού χριστιανικού δόγματος σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, πιθανόν, εξηγούν τη διατήρηση της χρήσης του αίματος ως βρώσιμου είδους στο νησί. Συμπέρασμα: Μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, η βρώση αίματος ήταν αρκετά διαδεδομένη στην Τήνο. Η παράδοση αυτή φαίνεται ότι εντάσσεται στις πρακτικές αξιοποίησης του αίματος ως τροφής, οι οποίες συναντώνται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Ωστόσο σήμερα, τα φαγητά της Τήνου που παρασκευάζονται με αίμα σπανίζουν και αντιμετωπίζονται από τις νεώτερες γενιές με προκατάληψη και απαρέσκεια.