Άννα Γαβριέλη, Ειρήνη Καλούδη, Μαίρη Γιαννακούλια
- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα
Σελίδες: 77-82
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της επίδρασης διαφορετικών ποσοτήτων καφέ σε αισθήματα όρεξης και στην πρόσληψη ενέργειας υγιών εθελοντών. Υλικό-Μέθοδος: Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 17 άντρες, συστηματικοί καταναλωτές καφέ οι οποίοι πήραν μέρος σε τρεις δοκιμασίες με τυχαία σειρά όπου έπρεπε να καταναλώσουν ένα τυποποιημένο πρωινό γεύμα μαζί με 200ml είτε καφέ με 3 ή 6mg καφεΐνης/κιλό σωματικού βάρους ή νερό. Πριν τη κατανάλωση (νηστεία) και σε τακτά χρονικά διαστήματα για τρεις ώρες μετά την κατανάλωση οι εθελοντές αξιολογούσαν τα αισθήματα της πείνας, χορτασμού/κορεσμού και επιθυμίας για φαγητό σε 10βάθμιες οπτικές κλίμακες. Στη συνέχεια κατανάλωσαν ένα μεσημεριανό γεύμα κατά βούληση, και οι ερευνητές κατέγραψαν τη διαιτητική τους πρόσληψη. Την επόμενη ημέρα ζητήθηκε από τους εθελοντές να ανακαλέσουν τη διαιτητική πρόσληψη της υπόλοιπης πειραματικής ημέρας, φεύγοντας από το εργαστήριο. Αποτελέσματα: Η κατανάλωση καφέ με 3mg καφεΐνης μείωσε το αίσθημα της πείνας στα 30 και 60 λεπτά σε σχέση με την κατανάλωση νερού, ενώ η κατανάλωση καφέ με 6mg καφεΐνης μείωσε το αίσθημα της επιθυμίας για φαγητό 150 και 180 λεπτά με την κατανάλωση σε σχέση το νερό (P≤0,05 για όλα). Δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση μεταξύ των δοκιμασιών στην ενεργειακή πρόσληψη στο γεύμα κατά βούληση ή στο σύνολο της ημέρας. Συμπεράσματα: Η κατανάλωση διαφορετικών ποσοτήτων καφέ (~2 και ~4 φλιτζάνια) παρουσιάζει μικρή επίδραση σε αισθήματα όρεξης σε σχέση με την κατανάλωση νερού χωρίς να οδηγεί σε στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις στην ενεργειακή πρόσληψη.