Σκοπός: Μικρός αριθμός μελετών έχει εξετάσει τον ρόλο της Μεσογειακής διατροφής αναφορικά με την εκδήλωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ). Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή και της πιθανότητας παρουσίας ισχαιμικού ΑΕΕ.
Υλικό-Μέθοδος: Κατά τη διάρκεια 2010–2011, εντάχθηκαν στη μελέτη 250 διαδοχικοί ασθενείς (77±9 ετών, 55,6% άνδρες) με πρώτη εκδήλωση ισχαιμικού ΑΕΕ και 500 υγιείς εθελοντές (62±13 ετών, 62,2% άνδρες). Μέσω ερωτηματολογίου, έγινε λεπτομερής καταγραφή των παρακάτω στοιχείων: κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά, ανθρωπομετρικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, φυσική δραστηριότητα, καπνιστικές συνήθειες και ψυχολογική κατάσταση. Η αξιολόγηση του βαθμού προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή έγινε μέσω του διατροφικού δείκτη MedDietScore (θεωρητικό εύρος 0–55, αυξανόμενες τιμές δηλώνουν αυξανόμενη προσκόλληση).
Αποτελέσματα: Η προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο από τους ασθενείς (MedDietScore: 32,23±4,40) ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τους υγιείς (MedDietScore: 29,99±3,79) (P<0,001). Μετά από έλεγχο για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, τα αποτελέσματα της πολλαπλής λογαριθμιστικής παλινδρόμησης έδειξαν ότι αύξηση στο MedDietScore κατά 1 μονάδα (ανά 55) συσχετίσθηκε με μείωση της πιθανότητας παρουσίας ΑΕΕ κατά 9% (ΣΛ=0,91, 95% ΔΕ=0,83–0,99).
Συμπέρασμα: Η προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής φαίνεται να δρα προστατευτικά ως προς την εκδήλωση ισχαιμικού ΑΕΕ, αναδεικνύοντας τον καρδιοπροστατευτικό της ρόλο.