- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – ∆ιατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
Σελίδες: 33-47
Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, γι’ αυτό και η σχέση του με την υγεία έχει αποτελέσει πεδίο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, εξαιτίας της απουσίας ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για αυτό το γεύμα, είναι δύσκολη η διεξαγωγή συμπερασμάτων έπειτα από ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Βέβαια, υπάρχουν ενδείξεις πως η κατανάλωση πρωινού γεύματος σχετίζεται με μια αρτιότερη συνολικά ποιότητα δίαιτας, συγκριτικά με παράλειψη αυτού. Ακόμη, το πρωινό λειτουργεί ευεργετικά σε γνωσιακές παραμέτρους τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ιδιαίτερη φαίνεται να είναι η σημασία του γεύματος αυτού στην πρόληψη και τη διαχείριση ποικίλων χρόνιων παθήσεων. Ειδικότερα, όταν γίνεται λόγος για τη σχέση ανάμεσα στο πρωινό γεύμα και τη διαχείριση του σωματικού βάρους, παρατηρείται μικρότερη αύξηση βάρους με το πέρασμα του χρόνου σε άτομα που συνηθίζουν να καταναλώνουν πρωινό γεύμα. Όφελος προκύπτει από την κατανάλωση πρωινού γεύματος και στην απώλεια βάρους, η οποία είναι μεγαλύτερη όταν το πρωινό συνδυαστεί με υποθερμιδική δίαιτα. Τέλος, το πρωινό γεύμα φαίνεται να έχει ρόλο και στη διατήρηση της απώλειας βάρους, εφόσον αποτελεί ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των επιτυχόντων αυτής. Σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς, η ευεργετική επίδραση του πρωινού είναι πιθανό να οφείλεται εν μέρει στο είδος των τροφίμων που εμπεριέχονται σε αυτό το γεύμα.