Θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) είναι ότι η επιτυχής διαχείριση του βάρους σχετίζεται με τη βελτίωση της συνολικής κατάστασης της υγείας και απαιτεί τη δια βίου τροποποίηση του τρόπου ζωής, με έμφαση στις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και την καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Επίσης, ο ΠΣΔΔ υποστηρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) για τον Ρόλο του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στη Διαχείριση της Παχυσαρκίας.
Ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας είναι μεγάλος και επίσης μεγάλο είναι το κόστος φροντίδας των ασθενειών που σχετίζονται με το υπέρβαρο. Οι επαγγελματίες υγείας, και κυρίως οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους, διαθέτοντας τόσο την κατάλληλη εκπαίδευση, όσο και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της σύνθετης κατάστασης. Θα πρέπει να ενημερώνονται για τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και να εφαρμόζουν πρακτικές βασισμένες σε ισχυρές ενδείξεις (evidence-based practice) ή/και σύμφωνες με τις συστάσεις για εξατομικευμένη παρέμβαση και επίτευξη μακροπρόθεσμης διατήρησης της απώλειας βάρους.
Η διαδικασία της διατροφικής φροντίδας, όπως συστήνεται από τον ΠΣΔΔ, περιλαμβάνει τη διατροφική αξιολόγηση, τη διατροφική διάγνωση, την παρέμβαση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της διαδικασίας. Είναι απαραίτητο να ενσωματωθεί η διαδικασία της διατροφικής φροντίδας στις παρεμβάσεις διαχείρισης του βάρους.
Το παρόν κείμενο θέσης παρουσιάζει σύγχρονα δεδομένα και συστάσεις σε επιλεγμένα θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση του βάρους, και συγκεκριμένα σχετικά με:
- την αξιολόγηση της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς και τους στόχους της διατροφικής παρέμβασης
- τους πιθανούς προβλεπτικούς παράγοντες για την επιτυχή διαχείριση του βάρους
- τη συμμόρφωση του υπέρβαρου ασθενούς στις διατροφικές συστάσεις
- τους ειδικούς διατροφικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα
- τις φυσιολογικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την διαδικασία απώλειας βάρους
- τους παράγοντες (βιολογικούς, διατροφικούς, του τρόπου ζωής) που επηρεάζουν την όρεξη
- την αποτελεσματικότητα εναλλακτικών μορφών παρέμβασης και παρακολούθησης του υπέρβαρου ασθενούς (π.χ. διαδίκτυο)
- την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις διατροφικές συνήθειες και την παχυσαρκία.
Αντί επιλόγου, αναφέρονται διατροφικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Στο τέλος παρατίθεται και η θέση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Συλλόγων Διαιτολόγων για τον ρόλο του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στη διαχείριση της παχυσαρκίας.