Σκοπός: Η διερεύνηση της συσχέτισης της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD).
Υλικό-Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 73 νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς με NAFLD, στους οποίους πραγματοποιήθηκε λήψη ιατρικού ιστορικού, αξιολόγηση επιπέδου σωματικής δραστηριότητας, μέτρηση ανθρωπομετρικών παραμέτρων, ανάλυση σύστασης σώματος και βιοχημικών δεικτών. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και των επιμέρους τύπων (πλήρη σε λιπαρά και (ημι)άπαχα) και ειδών τους (γάλα, γιαούρτι, τυρί) αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Δεδομένα ελαστογραφίας ήπατος ήταν διαθέσιμα σε 58/73 ασθενείς, και δεδομένα βιοψίας ήπατος σε 34/73 ασθενείς.
Αποτελέσματα: Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους περιεκτικότητας σε λιπαρά συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα κοιλιακού λίπους (rho=0,258, p=0,030), το δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη HOMA-IR (rho=0,273, p=0,021) και το βαθμό ηπατικής ακαμψίας (rho=0,323, p=0,014) και αρνητικά με τα επίπεδα HDL χοληστερόλης (rho=-0,274, p=0,021) και αδιπονεκτίνης (rho=-0,436, p<0,001). Η ανάλυση μοντέλων πολλαπλής παλινδρόμησης ανέδειξε μόνο μια αρνητική συσχέτιση της κατανάλωσης (ημι)άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων με το δείκτη HOMA-IR (β=0,91, 95% ΔΕ: 0,85-0,97, p=0,005), μετά από διόρθωση για συγχυτικούς παράγοντες. Ως προς τα επιμέρους είδη γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση γάλακτος πλήρους περιεκτικότητας σε λιπαρά συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (rho=0,267, p=0,02) και αρνητικά με τα επίπεδα αδιπονεκτίνης (rho=-0,230, p=0,05). Ωστόσο, δεν αναδείχθηκε κάποια σχέση μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των επιμέρους τύπων και ειδών τους με την πιθανότητα παρουσίας στεατοηπατίτιδας.
Συμπεράσματα: Η κατανάλωση (ημι)άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων συσχετίστηκε αρνητικά με τον δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη σε ασθενείς με NAFLD, ενώ γενικά η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με το στάδιο της νόσου.