Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 3 (2012) » Τεύχος No.1 » H επίδραση της διατροφής στην παρουσία και διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

H επίδραση της διατροφής στην παρουσία και διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Μιχάλης Γεωργούλης1,* Χριστίνα Κατσαγώνη1,* Ναυσικά Τιλελή1, Μερόπη Δ. Κοντογιάννη1

  1. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα

Σελίδες: 19-33

Περίληψη

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) αποτελεί μια παθολογική οντότητα που περιλαμβάνει την απλή ηπατική στεάτωση και τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH). Σχετίζεται ισχυρά με το μεταβολικό σύνδρομο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βασικός υποκείμενος παθοφυσιολογικός μηχανισμός είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η διατροφή φαίνεται πως κατέχει σημαντική θέση τόσο ως παράγοντας κινδύνου της νόσου όσο και ως θεραπευτικό μέσο. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η παρουσίαση όλων των τελευταίων δεδομένων που συσχετίζουν τις διαιτητικές συνήθειες με την πιθανότητα εμφάνισης της NAFLD, καθώς και των κλινικών μελετών που περιλαμβάνουν διαιτητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι μελέτες που έχουν διερευνήσει τον ρόλο της διατροφής στην εμφάνιση της νόσου είναι κυρίως μελέτες ασθενών-μαρτύρων με αναδρομική συλλογή πληροφοριών και δεν αναδεικνύουν κάποια ξεκάθαρη επιβάρυνση συγκεκριμένων μακροθρεπτικών συστατικών ή υπο-κατηγοριών αυτών. Επιπλέον, στα πλαίσια της διερεύνησης της σχέσης ανάμεσα στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών και της πιθανότητας παρουσίας της NAFLD, υπάρχουν αρκετά αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου, η απώλεια σωματικού βάρους παραμένει ακρογωνιαίος λίθος στη διαχείριση της NAFLD είτε επιτυγχάνεται μόνο με δίαιτα είτε με συνδυασμό δίαιτας και άσκησης, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν και κατά πόσο η σύσταση της δίαιτας αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα βελτίωσης της νόσου. Δεδομένων των διαθέσιμων στοιχείων, υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού προοπτικών επιδημιολογικών μελετών για τη διερεύνηση της διατροφής ως παράγοντα κινδύνου της NAFLD, καθώς και περισσότερες καλά σχεδιασμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διατροφική αντιμετώπιση της νόσου.

*Οι δύο πρώτοι συγγραφείς συνέβαλαν εξίσου στη συγγραφή του άρθρου

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf