- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής
Σελίδες: 80-85
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί μία τάση μετατόπισης της ενεργειακής πρόσληψης αργότερα μέσα στη μέρα. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες οι οποίες ερευνούν πώς το να τρώει κάποιος πιο αργά επηρεάζει το βάρος του καθώς και παραμέτρους που σχετίζονται με αυτό. Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν ότι αυτοί που τρώνε πιο μετά έχουν αυξημένο βάρος, ή θα αυξήσουν το βάρος τους προοπτικά, σε σχέση με αυτούς που τρώνε νωρίτερα. Αυτό ισχύει τόσο για άτομα φυσιολογικού βάρους όσο και για υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Επιπρόσθετα, φαίνεται, ότι η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα είναι ευεργετική και στην απώλεια βάρους, αφού τα άτομα που τρώνε πιο νωρίς χάνουν περισσότερα κιλά και παρουσιάζουν μεγαλύτερορυθμό απώλειας βάρους. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει αντίθετα αποτελέσματα ή καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει διαφορά στην κατάσταση βάρους των ατόμων ανάλογα με την ώρα κατανάλωσης φαγητού. Αντίθετα, τα αποτελέσματα μελετών συμφωνούν σχετικά με την κατανάλωση βραδινού γεύματος σε παιδιά και εφήβους, ιδιαίτερα αν καταναλώνεται με την οικογένεια, αφού φαίνεται ότι αυτό είναι ευεργετικό τόσο στο σωματικό τους βάρος όσο και σε συμπεριφορές και αντιλήψεις που σχετίζονται με το βάρος. Τελικά, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες καλά σχεδιασμένες μελέτες ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η σχέση της κατανάλωσης του βραδινού γεύματος και του βάρους στους ενήλικες.