Μιχαήλ Γεωργούλης1, Αριστείδης Αποστόλου1, Ειρήνη Μπαθρέλλου1, Γλυκερία Ψαρρά1
- Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Σελίδες: 57-67
Η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα στην ατμόσφαιρα, το έδαφος, τους υδάτινους πόρους και τη βιοποικιλότητα είναι πια τόσο έντονη και εμφανής που στις μέρες μας γίνεται λόγος για μια νέα γεωλογική εποχή, το Ανθρωπόκαινο, η οποία ορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και χαρακτηρίζεται από τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό διαδραματίζει ο κύκλος ζωής των τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή έως και τη διάθεσή τους στον καταναλωτή. Οι σύγχρονες επισιτιστικές ανάγκες σε έναν πλανήτη του οποίου ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς οδήγησαν σε μια τεράστια ανάπτυξη του τομέα της παραγωγής και της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και του εμπορίου από αυτόν τον τομέα. Το γεγονός αυτό συνέβαλε με τη σειρά του σε μια θεαματική αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας και της ποικιλίας των τροφίμων που προσφέρονται στους καταναλωτές, οδήγησε όμως παράλληλα σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, η διάβρωση και η ερημοποίηση του εδάφους, η ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα από χημικές εισροές, η μείωση της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση του φυσικού τοπίου. Στην παρούσα ανασκόπηση παρουσιάζονται τα διάφορα στάδια του κύκλου ζωής των τροφίμων που συμβάλλουν στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στις σημαντικότερες περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, καθώς και οι κύριοι τρόποι διαχείρισης και πρόληψης αυτών, με αναφορά στα συστήματπεριβαλλοντικής διαχείρισης και την προσέγγιση της αειφόρου ανάπτυξης.