Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 12 (2020) » Διπλό Τεύχος » Μελέτη των διατροφικών συμπεριφορών ατόμων που διατηρούν σημαντική απώλεια βάρους: Συστηματική Ανασκόπηση

Μελέτη των διατροφικών συμπεριφορών ατόμων που διατηρούν σημαντική απώλεια βάρους: Συστηματική Ανασκόπηση

Μαρία Φιλίππου, Γιάννης Κούτρας, Σταυρή Χρυσοστόμου

Πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών-Τμήμα Επιστημών Ζωής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σελίδες: 22-40

Περίληψη

Σκοπός: Αναζήτηση διατροφικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τη διατήρηση της απώλειας βάρους ή τη μικρότερη αύξηση βάρους μακροχρόνια.

Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων: PubMed, Cochrane, BioMed Central, SpringerLink και ScienceDirect. Η συλλογή των δεδομένων έγινε από μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο διάστημα 1990 – 2017. Για την αξιολόγηση της ποιότητας των μελετών χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα αξιολόγησης «New Castle-Ottawa» για προοπτικές
μελέτες και ειδικά προσαρμοσμένη για συγχρονικές μελέτες. Αποτελέσματα: Η πιο συχνή διατροφική συμπεριφορά που έχει εντοπιστεί στις μελέτες, ήταν ο περιορισμός της συχνότητας κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού. Επίσης, τέσσερις (4) από τις έντεκα (11) μελέτες στηρίζουν τη θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πρωινού γεύματος και στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Επιπλέον, δύο (2) μελέτες στηρίζουν τη θετική σχέση ανάμεσα στον έλεγχο των μερίδων και τον περιορισμό της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού αφενός και αφετέρου στη μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους μακροχρόνια.

Συμπεράσματα: Η υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών συμπεριφορών, όπως ο περιορισμός της συχνότητας κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού και η κατανάλωση πρωινού γεύματος, σχετίζονται με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους μακροχρόνια. Οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα πρέπει να στοχεύουν στην υιοθέτηση των συμπεριφορών αυτών, καθώς η συμπερίληψη τους πιθανόν να αυξάνει την αποτελεσματικότητα τους ως προς την επιτυχή διατήρηση του βάρους. Τέλος, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες, οι οποίες απώτερο στόχο θα έχουν την παροχή μεγαλύτερης βαρύτητας και σαφήνειας δεδομένων σε σχέση με την υιοθέτηση διατροφικών συμπεριφορών και τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Hellenic J Nutr Diet 2020, 12(1-2):22-40

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf