Hda
Αρχική » Αρχείο » Τόμος 2 (2011) » Τεύχος No.2 » Μεσογειακή διατροφή, ω-3 λιπαρά και δευτερογενής πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Μεσογειακή διατροφή, ω-3 λιπαρά και δευτερογενής πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

Παρασκευή Ντετοπούλου1

  1. Τμήμα Διατροφής, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Αθήνα

Σελίδες: 83-94

Περίληψη

Σκοπός: H πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί πεδίο υψηλής προτεραιότητας στην επιστήμη της διατροφής. Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι η διερεύνηση του ρόλου της μεσογειακής διατροφής και των ω-3 λιπαρών οξέων στη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Υλικό-μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε εκτενής αναζήτηση στην ηλεκτρονική βάση Pubmed (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011). Αποτελέσματα: Οι παρεμβάσεις με τη μεσογειακή δίαιτα (Lyon Study, μελέτη των Singh et al. Indo-mediterranean Study, THIS Study) είχαν ευεργετικά αποτελέσματα, ήταν πλούσιες σε α-λινολενικό, έγιναν κυρίως σε άνδρες αλλά το ολικό λίπος τους (26–30%) ήταν αρκετά χαμηλότερο από την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα. Όσον αφορά στην πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, προηγούμενες μελέτες δευτερογενούς πρόληψης όπου ενισχύθηκε η κατανάλωση ψαριού 2 φορές/εβδομάδα (DART) ή δόθηκαν ω-3 σε δόσεις 1–2 g/ημέρα (GISSI, GISSI-HF, JELIS) έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα. Τρεις πολύ πρόσφατες μελέτες (Alpha Omega Trial, SU.FOL.OM3 και Omega Study) δεν έδειξαν όφελος από την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων πιθανώς λόγω της μικρότερης δοσολογίας που χρησιμοποιήθηκε στις δύο πρώτες και της λήψης στατινών από το σύνολο των ασθενών. Στην ανασκόπηση αυτή αναλύονται παράλληλα οι πιθανοί βιοπροστατευτικοί μηχανισμοί της μεσογειακής δίαιτας και των ω-3 λιπαρών οξέων, και παρουσιάζονται οι επίσημες συστάσεις που αφορούν στη διατροφή και στη δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Συμπεράσματα: Οι υπάρχουσες συστάσεις προτείνουν την υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας και τη λήψη 1 g ω-3 λιπαρών οξέων/ημέρα για τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων της «γνήσιας» εκδοχής της μεσογειακής δίαιτας, της διαφοροποίησης των δράσεων των επιμέρους ω-3 λιπαρών οξέων καθώς και της επίδρασης της.

Pdf

Κατεβάστε το άρθρο σε pdf